5. 2. 2009.

LP CIGANSKA NOĆ ('61.)




Tracklist:

A strana
1. Ciganska noć (Les Gitans)
2. Samo jedan cvet (Ti voglio dare un flore)
3. Negde postoji takvo mesto (Easy street)
4. Prava ljubav (Instant love)

B strana
1. Dejvi Kroket (Davy Crocket)
2. Noć bez meseca (No moon at all)
3. Reka (River)
4. Moja amajlija (My lucky charm)


Ranih šezdesetih je u Jugoslaviji postojalo tek nekoliko izvođača zabavne muzike koji su istovremeno uživali naklonost publike i kritike. Među njima su Ivo Robić, Gabi Novak, Marko Novosel, Lola Novaković, Vice Vukov, Marjana Deržaj, Radoslav Graić i , naravno, Nada Knežević.

Najčešće su na nosačima zvuka, tadašnjim extended play singlovima, objavljivane po četiri pesme, a samo najpopularniji su imali tu privilegiju da dobiju svoj long play, na kome bi se našlo čak osam numera (LP ploče su kod nas doživele ekspanziju tek krajem šezdesetih i tokom sedamdesetih). Nada Knežević je početkom 1961. imala tu čast da PGP Radiotelevizije Beograd objavi njen LP, sa osam ’jazzy’ kompozicija. Na omotu, iznad reklama za deset novih LP – a (među njima je i LP Zagreb ’60, na kome Nada izvodi dve numere), piše:

Nada Knežević rođena je 1940. godine u Beogradu. Pevačku karijeru počela je već u šesnaestoj godini učestvujući na koncertu „Mlade snage na polju džeza“, koji oraganizuje Udruženje džez muzičara na Kolarčevom univerzitetu u Beogradu. 1957. prvi put je snimala za program Radio Beograda, a već 1959. debitovala je sa zapaženim uspehom na festivalu u Opatiji. Odmah zatim bila je i jedan od predstavnika Jugoslovenske radio televizije u emisiji „Muzika na Jelisejskim poljima“, organizovane u Baden Badenu. Učestvovala je i na festivalu Zagreb ’60. Često nastupa i na programu Jugoslovenske televizije.
Gostovala je u Rumuniji i Ujedinjenoj Arapskoj Republici. Osvojivši zlatan mikrofon na Prvom takmičenju pevača zabavne muzike u našoj zemlji svrstala se u red najistaknutijih solista zabavne muzike. Ovo joj je prva LP ploča
.“

Nadu prate vokalni kvartet Predraga Ivanovića i ansambl Vojislava Đonovića, a pesme A 1, A 2, A 4 i B 1 su objavljene i na EP – u.

Нема коментара:

Постави коментар