14. 1. 2011.

MIR (PEACE, BROTHER, PEACE)



Pesma PEACE, BROTHER, PEACE (Mann – Weil – Pongo) se može smatrati nekom vrstom pacifističke himne, budući da je od revolucionarne ’68, kada je nastala, više puta korišćena na javnim skupovima koji propagiraju mir, bratstvo i ljubav... Original peva Bill Medley (vršnjak Nade Knežević), i to je (uz Brown Eyed Woman) prvi solistički uspeh plavookog soul pevača, koji je iz anonimnosti izašao šest godina ranije, kao član dueta Righteous Brother's.


Kompozicija je bliska crnačkoj muzici (negde je između gospela i soula), i u svakom slučaju je egzotična za nekoga ko je sa Balkana. Nada Knežević je na tom muzičkom terenu kao kod kuće (štaviše, njen fah su baš melodije karakteristične za polja pamuka), ali se za ovaj prepev ne bi moglo reći da je sasvim uspeo. Od samog početka zvuči pomalo rogobatno i tome, čini se, ne pomaže ni upečatljiva interpretacija. Međutim, sama činjenica da je pesmu otpevala Nada jeste dovoljna preporuka slušaocima. To je već više puta rečeno i jasno je svima koji rado posećuju ovaj blog.

Na tekstu su radili Radoslav Graić i Đorđe Marjanović, a u realizaciji je učestvovala i grupa Peščani sat (o kojoj zasad nema podataka). Pesma je objavljena 1974. na singlici Mir / Ja i ti, a odmah zatim i na LP albumu Nada.

Bill Medley:


Nada Knežević:

Нема коментара:

Постави коментар