1. 1. 2011.

DIVNA NOĆ (BEAUTIFUL SUNDAY)




Beautiful Sunday” je jedan od najvećih svetskih hitova s početka sedamdesetih, i ubedljivo najveći hit u karijeri britanskog pevača i kompozitora Danijela Buna (Daniel Boone). Pesma je nastala ‘72. godine, postigla značajan uspeh u Velikoj Britaniji, a zatim i u SAD, i važi za jedan od najprodavanijih singlova svih vremena.

Domaća verzija pesme, snimljena za potrebe novogodišnje epizode televizijskog šou - programa “Obraz uz obraz”, donosi redak i dragocen spoj muzičkih veličina onog vremena, i neka taj kuriozitet bude povod za kratak osvrt na jednu davno ugašenu, ali ne i zaboravljenu, fabriku kvalitetnog pop – rock zvuka.

Korni Grupu je 1968., po odlasku iz sarajevske grupe Indexi i preseljenju u Beograd, formirao Kornelije Kovač, klavijaturista i kompozitor (rođen , kao i Boone, ’42). Sastav su u početku činili V. Kacl (gitara), B. Hreljac (bas), V. Furduj (bubnjevi) i pevačica Seka Kojadinović. Kornelije Kovač je zagovarao ideju progresivne muzike, ali je publika tražila “lake note”, pa je grupa od početka do kraja svog postojanja balansirala između pitkog popa i alternativnog roka.

Kroz KG su, kao pevači, prošli: Dušan Prelević (’69), Dalibor Brun (’69), Dado Topić (’70), Zdravko Čolić (’71) i Zlatko Pejaković (koji je otpevao najveće hitove i bio član grupe do raspada), a 1970. na mesto gitariste, umesto Kacla, dolazi J. Boček. Grupa je često učestvovala na domaćim festivalima popularne muzike (Opatija, Zagreb, Split, Vaš Šlager Sezone...), na festivalu “Singing Europe” u Holandiji je dobila nagradu za najoriginalniju grupu (’69), imala je zapažen nastup na Montrey jazz festivalu u Švajcarskoj (’72), a ’74. je predstavljala SFRJ na Pesmi Evrovizije sa pesmom “Moja generacija”.

Posle pokušaja proboja na inostrano tržište, i posle prvih neuspeha – Kornelije Kovač je u decembru 1974. rešio da raspusti grupu. Tim povodom su održana dva oproštajna koncerta u novosadskom studiju M, a snimci sa tih koncerata su objavljeni na prvom domaćem duplom albumu “Mrtvo more”. Diskografski (vinilni) bilans grupe čini nešto manje od dvadeset singlica, 2 LP albuma, pomenuti dupli album i muzička poema “1941.”, objavljena ’79. (a snimljena osam godina ranije, uz učešće Dada Topića i Josipe Lisac).

Eto... to je bila priča o Korni Grupi, koju u kompletnom (konačnom) sastavu možemo čuti i videti u insertu iz novogodišnje emisije “Obraz uz obraz” ’72 / ’73. Pesmu “Divna noć” je aranžirao Kornelije Kovač, a tekst (prilagođen prilici) je napisala Olivera Borisavljević. Najpre je objavljena na kompilacijskom albumu sa muzikom iz emisije, zatim na LP albumu Nada (’74), a pretprošle godine i na trostrukom CD – u pod imenom “Sada divno je sve”.

Daniel Boone:



Nada Knežević feat. Korni Grupa:

Нема коментара:

Постави коментар