19. 6. 2020.

Tražiš (Opatija '63)


Na VI festivalu u Opatiji (1963), Nada Knežević je izvodila kompozicije: "Ko zna" (A. Korać - J. Privšek - M. Živanović) i "Tražiš" (M. Šouc - V. Simić - A. Korać). Prvu alternaciju je pevala Senka Veletanlić, drugu Majda Sepe. Na LP ploči u izdanju PGP našla se njena interpretacija tipične Šoucove džez numere "Tražiš", ali te pesme (kao ni pesme "Ko zna") nema ni na jednom od 2 EPY singla sa festivalskim hitovima.

Lovorike su pobrale Nećakova kompozicija "Kad jednom odeš" koju su izvodili Anica Zubović i Dušan Jakšić, i Jakšićeva "Otišla si sa lastama", koju su pevali Vice Vukov i sam kompozitor. Takođe, nagrađene su i kompozicije kantautora Dragutina Diklića "Oprosti, volim te" (alternaciju izvodila Senka Veletanlić) i Nardelijeva "Poruka mora" (Tereza Kesovija/Sabahudin Kurt). I uzgred, prema popisu nagrađenih kompozicija sa prvih 5 festivala u Opatiji, Nada je izvodila dve: "Intermezzo" (1959) i "Mili" (1962).

Šouc je, inače, kompoziciju "Tražiš" uvrstio na harmonikaški album sa odabranim instrumentalima Jazz Accordion (1988). Savremena beogradska džez pevačica Katarina Kačunković ovu pesmu izvodi na omažnom albumu "Tribute to Mirko Šouc", i to po Nadinom modelu sa Opatijskog festivala, sa sve improvizacijom (a čini se da po boji i tehnici više podseća na Nadu Pavlović). Takođe, Katarina je na tom albumu otpevala još dve Šoucove festivalske kompozicije koje se vezuju za Nadu Knežević: "Posle mnogih zima" (Opatija '61) i "Put koji tražim" (Beogradsko proleće '61). Konačno, u mjuziklu Aleksandra Nikolića "Ljubav i moda" (premijerno odigranom u Madlenianumu, u aprilu 2017), po sinopsisu legendarnog filma, numeru "Tražiš" interpretira glumica Ana Stojanović.



Нема коментара:

Постави коментар