29. 4. 2010.

AKO HOĆEŠ TI GA VOLI (YOU CAN HAVE HIM)

Na listi najvećih svetskih hitova iz šezdesetih godina „You can have her / him“ svakako zauzima visoko mesto. Zapravo, to je jedna od retkih melodija koje su bile aktuelne i tokom narednih dvadesetak godina, zahvaljujući brojnim obradama.


Sve je počelo 1961. godine, kada se je posle duže pauze na scenu vratio američki R&B i pop pevač, zvezda pedesetih, Roj Hamilton (Roy Hamilton, 1929 – 1969.), udruživši rock’n’roll sa soulom u pesmi koju je komponovao Bil Kuk (Bill Cook). "You can have her" je objavljena je na albumu „Mr. Rock and Soul“ 1962. godine, ali je to nažalost bio Rojev poslednji hit, jer je njegova popularnost nakon postizanja platoa toliko opala da je krajem te decenije bio gotovo zaboravljen...


1965. godine je došlo do "reanimacije" hita, pošto je duet koji su činili Bil Medli (Bill Medley) i Bobi Hetfild (Bobby Hatfield), The Righteous brothers, u svom blue – eyed – soul maniru, snimio novu verziju. Dve godine kasnije su se pojavile i dve ženske varijante: jednu je izvodila njujorška grupa The Cake, koja je naginjala psihodeličnom zvuku, a drugu britanska pevačica (kasnije i američka pop zvezda) Dasti Springfild (Dusty Sprinfield, 1939 – 1999.).Pesma je, inače, obrađena još nekoliko puta tokom sedamdesetih. Kantri verziju je 1973., na albumu „Lonesome, On'ry and Mean” snimio Vejlon Dženings (Waylon Jennings, 1937 - 2002. ), a godinu dana kasnije i Elvis Prisli (Elvis Presley, 1935 – 1977.).


Nada Knežević je "You can have him" snimila 1968. godine. Pesma je objavljena je na PGP - ovom EP singlu „Pata pata“, kao A2, pod imenom „Ako hoćeš ti ga voli“. Aranžman je uradio Zvonimir Skerl, dok je za tekst bio zadužen Radoslav Graić.Roy Hamilton (You can have her, ‘61):


Dusty Springfield (You can have him, ’67):

Nada Knežević (Ako hoćeš ti ga voli, ’68):

Нема коментара:

Постави коментар