15. 1. 2011.

OBRAZ UZ OBRAZ

Ranih sedamdesetih godina, u doba apsolutnog procvata televizije, zabavna redakcija RTV Beograd je iznedrila jedan od najambicioznijih, ali i najoriginalnijih šou – programa pod imenom „Obraz uz obraz“, u kome su učestvovale gotovo sve tada aktuelne jugoslovenske zvezde, na čelu sa voditeljsko – glumačko – bračnim parom Milena DravićDragan Nikolić. Emisija je koncipirana kao vodvilj, sa muzikom koju su Vojkan Borisavljević i Kornelije Kovač pisali specijalno za tu priliku, pomalo naivnim, ali dopadljivim koreografijama, i skečevima koji su izlazili iz pera najeminentnijih TV – poslenika (Predraga Perišića, Siniše Pavića, Duška Radovića...), u režiji Zdravka Šotre.

Prva (od 18) epizoda je emitovana 22. aprila 1972. godine, a na listi gostiju su, između ostalih, bili komičar Miodrag Petrović Čkalja, pevači Leo Martin, Miki Jevremović i sestre Veletanlić, kao i pesnik Ljubivoje Ršumović. Naredne tri emisije su snimljene u crno – beloj tehnici, a onda je zadovoljstvo gledalaca upotpunjeno obojenom scenografijom. Forma pilotske epizode (uvodna reč + skeč + pesma + razgovor sa zvezdom večeri + skeč itd.) opstala je do kraja serijala, a poseban delikates je predstavljala zajednička (najčešće starogradska) pesma, kojom se je program završavao.

Treba reći da je „Obraz uz obraz“ bio jedan od najozbiljnijih projekata vodeće televizijske kuće, budući da je svaka epizoda dugo i minuciozno pripremana, te da je emitovanje bio svojevrsni događaj, kome su se jednom mesečno radovale sve generacije ljubitelja televizijske zabave. Milena i Dragan su nas, uz svesrdnu pomoć svojih gostiju, sat vremena kvalitetno animirali, pružajući nam priliku da se sretnemo sa svojim omiljenim TV – junacima ili umetnicima, da ih upoznamo u nekom novom svetlu, i da uživamo u gegovima i songovima sa finom dozom humora.

Domaćini nisu birali svoje goste, ali je kriterijum bio vrlo jasan: zabavni program tog tipa je, uz držanje izvesnog nivoa, podrazumevao učešće najpopularnijih ličnosti. Spisak onih koji su za tri godine postojanja šoua učestvovali više od 2 puta nije dug, i činjenica da se na njemu nalazi i ime Nade Knežević navodi na zaključak da je tih godina uživala status jedne od najvećih jugoslovenskih zvezda.

Elem, prvo Nadino učešće u ovom šou – programu bilo je 22. maja 1972. godine, u drugoj epizodi (koja, nažalost, nije uredno arhivirana, te se nije našla na DVD – u koji je PGP – RTS objavio pre dve godine). Kuriozitet je da su fotografije sa omota Nadine singlice „Neću / Ruže u snegu“ nastale baš na tom snimanju, a pored Nade, učestvovali su Zdravko Čolić, Radojka Šverko, Kornelije Kovač, Seka Sablić i Anton Marti. Pesma koju su izvodili u završnici (šlager La paloma“ tj. „Beli golub) sačuvana je na LP ploči „Obraz uz obraz“ iz 1973. godine, a zasad je nepoznato da li je ta epizoda izgubljena ili je samo zaturena, budući da je RTS tokom prethodnih godina više puta emitovao insert u kome mlađani Zdravko Čolić izvodi hit „Sinoć nisi bila tu“ (sa tek održanog festivala „Vaš šlager sezone“).

Dva naredna Nadina učešća u „Obrazu“ su bila u novogodišnjim epizodama, prvi put '72/'73. sa pesmom „Divna noć“ tj. „Beautiful Sunday“, u kojoj joj je društvo pravila Korni Grupa, a drugi put '73/74 sa numerom koja se nikada nije našla na nosaču zvuka: „Pevaj zajedno sa nama ti“. Zapravo, Nada je, uz Čkalju, Lea Martina i Korni Grupu, imala čast da učestvuje u obe specijalne epizode, a poznato je da novogodišnji program, po pravilu, angažuje samo najveće miljenike publike.


Osamnaesta epizoda šoua „Obraz uz obraz“ je emitovana u maju 1974. godine. Zvanično, to je bio kraj, ali je nekoliko godina kasnije, na oduševljenje mnogobrojnih poklonika, snimljen novogodišnji specijal ('78/79), a 13 godina kasnije još jedan, koji je bio neka vrsta omaža celom serijalu, i koji je napokon stavio tačku na priču zvanu „Obraz uz obraz“. Međutim, šou Milene i Dragana još uvek nije zaboravljen, i često se pominje kao sjajna preteča svih kasnijih kolažnih emisija na našoj televiziji, ali i kao izvanredan dokument o jednom lepom, davno prošlom vremenu.

Pevaj zajedno sa nama ti:

Нема коментара:

Постави коментар