6. 1. 2011.

CIGANSKA NOĆ (LES GITANS)


Davne 1958. jedan od najvećih evropskih, a i svetskih, hitova bila je pesma “Les Gitans”, koju je potpisao francuski kompozitor Iber Žiro (Hubert Giraud, 1920 -). Premijeru je imala na istoimenom albumu francuske zvezde italijansko – egipatskog porekla, Dalide (1933 – 1987.), koja ju je pevala i dve godine kasnije u filmu “Parlez-moi D'Amour”. Popularnu mušku verziju, pod nazivom „Gli Zingari“, izvodio je Italijan Klaudio Vilja (Claudio Villa, 1926 – 1987.).

Ako je verovati podacima iz jednog njenog intervjua, Nada Knežević je „Cigansku noć“ snimila odmah posle Dalide, a obrada na kojoj su radili Aleksandar Nećak (aranžman) i Đorđe Marjanović (tekst) ubrzo je postala veliki jugoslovenski hit. Međutim, iako je bila glavni ženski vokal Radio Beograda, trebalo je da prođe dosta vremena da bi širi auditorijum upoznao i zavoleo devojku čiji glas je svakodnevno mogao da se čuje sa radija. Njeno učešće u prvoj televizijskoj emisiji Radio – televizije Beograd (avgusta 1958. godine) nije moglo mnogo da utiče na afirmaciju, budući da je broj TV - prijemnika u zemlji bio zanemarljiv, pa je za definitivni izlazak iz anonimnosti bilo neophodno nastupiti na nekom od jugoslovenskih festivala, koji su bili jedina prava odskočna daska za mlade pevače. Zapravo, pre nego što je televizija uzela maha, muzičke zvezde su nastajale gotovo isključivo u Opatiji, Zagrebu ili na Bledu, a Nada je već 1959. imala čast da učestvuje na II Opatiskom festivalu, i da, zahvaljujući uspehu pesme “Intermezzo” (koju je izvodila u duetu sa Radoslavom Graićem) postane poznato lice.

Žiroova melodija je i narednih godina bila na vrhu top – lista, a Nada je uživala sve privilegije hit - pevačice, da bi, uz Lolu Novaković i Anicu Zubović, na prvom i jedinom takmičenju pevača “Zlatni mikrofon”, bila proglašena za prvo jugoslovensko grlo. Na toj manifestaciji je, naravno, pevala “Cigansku noć”, a PGP - RTB je, odmah zatim, objavio i njenu prvu LP ploču pod tim nazivom. Iste godine (1961.) se pojavila i muška verzija slavne kompozicije koju je izvodio hrvatski pevač Vice Vukov, ali nije bilo većeg odjeka. Štaviše, ta pesma je do današnjeg dana ostala nezaobilazni pratilac njenog imena, "lična karta", prva tačka na spisku njenih uspeha... ili prosto: sinonim za nju.

Dalida:


Claudio Villa:

Nada Knežević:

Нема коментара:

Постави коментар