5. 1. 2011.

S DAN LJUBAVI



Na Opatijskom festivalu, koji je od '73 do '76. bio jugoslovensko takmičenje za predstavnika na pesmi Evrovizije, 1975. je trijumfovala pesma "DAN LJUBEZNI" (T. Hrušovar – D. Žgur – D. Velkaverh), i u Švedsku je ispraćena slovenačka grupa Pepel in kri (sa pevačicom Ditkom Haberl). Jugoslavija je tada zauzela 13. mesto, a pobedila je holandska grupa Teach – in sa pesmom "Ding Dinge Dong".


Neposredno pred Evroviziju, "Dan ljubezni" je dobila i “sestru bliznakinju”, koju su nazvali "DAN LJUBAVI". Naime, Sveta Vuković je pesmu prepevao na srpsko – hrvatski, Sanja Ilić je napravio novi aranžman i okupljena je plejada najboljih vokala (Beti Đorđević, Bisera Veletanlić, Nada Knežević i Boba Stefanović, uz vokalnu grupu RTB – a), te je objavljena istoimena singlica (koju su čitaoci Radio TV revije dobijali na poklon).

Na B strani nalazimo pesmu "OSTAVI SVE" (Sanja Ilić - Marina Tucaković), o čijoj popularnosti govori podatak da se je našla i na albumu ansambla Aleksandra Saše Subote, objavljenom tokom turneje po SSSR – u 1976., među hitovima poput "Ding Dinge dong", "Spanish Harlem" i "Rock The Boat". Inače, glavni vokal u ansamblu je bila Aleksandra Slađana Milošević (koja je solističku karijeru započela tek godinu dana kasnije), a sa njima su nastupali Jadranka Stojaković i Oliver Dragojević.

U prvoj pesmi dominira Bisera Veletanlić, a Nada peva samo deonicu u drugom delu strofe i učestvuje u refrenu, dok je u pesmi B bilo više mesta za nju (ima tu i par sjajnih vokaliza)….


Dan ljubavi:


Ostavi sve:

Нема коментара:

Постави коментар