1. 1. 2011.

PORUKA (RECADO BOSSA NOVA)


U Brazilu je kasnih pedesetih, na temelju sambe i džeza, nastao novi muzički stil nazvan bossa nova. Začetnicima tog stila se smatraju Žoau Žilbertu, Antonio Karlos Žobim, Vinisijus de Moraes i Luis Bonfa, a za prodor na tlo Sjedinjenih Američkih Država se, pored Žilbertua, okrivljuje i Stan Gec. Tamo su kompozicije poput “Summer samba”, “The girl from Ipanema “ i “Sambolero” sa oduševljenjem prihvaćene, te danas bosa nova zauzima važno poglavlje u priči o džez standardima.


Recado bossa nova je, takođe, jedan od popularnih standarda s kraja pedesetih, za čiju slavu je, pre svih, zaslužna francuska pevačica, plesačica i glumica italijanskog porekla Katerina Valente (rođena ’31, u Parizu). Pored njene verzije pesme iz ’59 (sa francuskim tekstom) slušaćemo i obradu američke pevačice Ejdi Gorme (Eydie Gormé, rođena ’31, u Njujorku), koja je na albumu “Blame it on the bossa nova (objavljenom januara '63) predstavila tu kompoziciju pod imenom The gift”.

Na EP singlu “Fatima Nade Knežević (snimljenom, po svoj prilici, ’63) – druga pesma na b strani je “Poruka”, iliti “Recado bossa nova” (u zagradi stoji samo “Recado”). Latino – američki zvučni elementi su, u aranžmanu Milana Kotlića, uglavnom zamenjeni dobošem, te domaća verzija pesme ima sasvim drugačiju atmosferu od originala. Tekst je napisao Slavko Perović.

Pesmu koja je tokom šezdesetih doživela više uspešnih diskografskih verzija potpisuju Luis Antonio i Djalma Fereira.

Caterina Valente:


Eydie Gormé:

Nada Knežević:

2 коментара:

  1. Milan Kotlic,majstorski aranzman ali mi se posebno dopao tekst Slavka Perovica.Kada bi mogao da bude negde postavljen...
    Talentovani ljudi ,koji su mnogo radili,mogli su da naprave prepeve koji su cesto bili bolji od originala.Ali,taj zanat je nestao...

    ОдговориИзбриши