6. 11. 2023.

Monografija "Velika Nada"


Dragi poštovaoci Nade Knežević,

obaveštavam vas da je rukopis monografije o nedavno preminuloj pevačici završen u proleće 2021. godine. Po njenoj želji, jedina instanca od koje smo tražili podršku je Ministarstvo kulture Republike Srbije, ali Društvu novinara Vojvodine, koje je stalo iza rukopisa, nisu dodeljena sredstva na konkursu. Dobili smo samo pohvale, i to tri puta zaredom. Poštujući Nadinu volju, nismo pokušavali da knjigu objavimo na drugi način. 

Osim same Nade, koja je s oduševljenjem prihvatila učešće u projektu, za knjigu su govorili: Elda Viler, Madam Piano, Slađana Milošević, Radmila Mikić, Maja Klisinski, Lazar Tošić, Stjepan Džimi Stanić, Jova Radovanović, Leo Martin, Petar Janjatović i Ivan Švager

U prikupljanju novinskih napisa, intervjua, recenzija i fotografija, učestvovao je nemali broj entuzijasta, između ostalih autor ovog bloga, kome se ovom prilikom zahvaljujem. Takođe, posebnu zahvalnost dugujem Vojislavu Pantiću, koji je svojim intervencijama, ali i dokumentacijom, dao neprocenjiv doprinos poglavlju  "Lice džeza". 

Nada Knežević se iskreno radovala knjizi: pročitala je rukopis i nije imala šta da zameri, mada je smatrala da je naslov "Velika Nada" pretenciozan. Objasnio sam joj da time nagoveštavamo priču o velikim očekivanjima od jednog velikog talenta i mislim da joj se to dopalo. Nažalost, Ministarstvo kulture nije na vreme odgovorilo njenim, tj. našim malim očekivanjima i Nada nije dočekala objavljivanje monografije. 

Članovi njene porodice i ja ćemo se potruditi da u dogledno vreme objavimo knjigu. Nadamo se da će Ministarstvo kulture pokazati dobru volju i pomoći da tim izdanjem otrgnemo od zaborava jednu muzičku legendu, što je Nada Knežević bez sumnje bila još za života. Biće mi čast da vas o tome izvestim  čim monografija izađe iz štampe. 

Ukoliko ima onih koji na bilo koji način žele da podrže projekat, mogu se javiti na mejl mmllaaddenn@gmail. com. 

Srdačan pozdrav,

Mladen Marković

Нема коментара:

Постави коментар