1. 1. 2010.

S SETI SE NAŠE LJUBAVI & S NEĆU



Sedamdesetih je svako ko je pokušavao da opstane na jugoslovenskoj sceni jednostavno morao da igra po zakonima popularne muzike, pa su i vrhunski vokali poput Nade, Beti Đorđević ili Radojke Šverko izvodili obične sladunjave šlagere. Festivali su još uvek imali izuzetan značaj za svakog ozbiljnog pevača, i popularnost Opatije, Zagreba, Splita, Beogradskog proleća i Pesme leta nije jenjavala.

Nada Knežević je tokom te decenije, kao renomirana pevačica, otpevala najveće hitove u karijeri, i bila u pravom smislu reči deo estradnog vrha. Često je nastupala na festivalima, i ove singlice predstavljaju festivalske hitove: SETI SE NAŠE LJUBAVI (Beogradsko proleće ’71) i NEĆU (Pesma leta ’72). Obe pesme je komponovao Aleksandar Korać i obe su tipični šlageri, s tim što je prva Nadi donela nagradu kojoj se svaki pevač neobično raduje: za najboljeg interpretatora festivala.

B strana singla "Seti se naše ljubavi" je pesma iz filma MOJA LUDA GLAVA (scenario: Milan Milićević-Lango, režija: Vuk Vučo, uloge: Bata Živojinović, Pavle Vuisić; muzika: Bojan Adamič...), a B strana singla "Neću" nosi naziv "Ruže u snegu", i čini se da je inspirisana tada aktuelnim turnejama po Sovjetskom Savezu, budući da po atmosferi neodoljivo podseća na ruske šlagere.

Uzgred, dok su popularni pevači tokom šezdesetih godišnje izdavali i po četiri EP – a, tokom sedamdesetih singl na svakih nekoliko meseci, a LP barem jednom godišnje (Đorđe Marjanović, Gabi Novak, Arsen Dedić, Lola Novaković...), Nada je objavila tek neznatan broj (malih i velikih) ploča. Tako je, na primer, od 1970. Do 1976. izdato svega šest singlica (na kojima ona peva A i B stranu), dok je u istom periodu objavljeno više od dvadeset singlica Tereze Kesovije.

Seti se naše ljubavi:


Priča o ludoj glavi:


Neću:

Ruže u snegu:

1 коментар: