16. 11. 2010.

KAD DOĐU SVINJE

IN MEMORIAM

Vojislav Voki Kostić (1931 - 2010.)

Nedavno nas je, posle duge i teške bolesti, napustio jedan od najplodnijih i najdarovitijih srpskih kompozitora, Vojislav Voki Kostić, i zahvaljujući neobičnoj saradnji sa Nadom Knežević, imamo dobar alibi da mu i na ovom mestu odamo počast i osvrnemo se na njegovo životno delo.

Voki je rođen u Beogradu, u uglednoj lekarskoj porodici, ali se je, igrom slučaja, obreo u svetu muzike i shvatio da je na pravom mestu. Naime, kao šesnaestogodišnjak je uhapšen zbog štampanja i rasturanja letaka protiv komunista, pa je u zatvoru proveo dve godine. Posle toga su mu, po njegovim rečima, sva vrata bila zatvorena, i prijatelj njegovog oca ga je krišom odveo u muzičku školu... Zatvorsko iskustvo je ostavilo neizbrisiv trag na njegovoj duši, i bilo je, uz gubitak brata Vanje (koji je poginuo 1942. na Ravnoj Gori, u borbi protiv partizana, i čiji grob nikada nije pronađen), izvor njegove nepresušne inspiracije.

Njegova zaostavština je, najblaže rečeno, impresivna: 93 dela ozbiljne muzike, muzika za 67 filmova, 310 pozorišnih predstava, 20 TV serija i 40 televizijskih filmova, 20 radio – drama i preko 2000 balada. Iako je pred kraj života tvrdio da je ponosan samo na muziku za TV seriju „Vuk Karadžić“ (1987) i balet „Ko to tamo peva“ (2004), treba reći da su mnoge poznate melodije iz domaćih filmova i serija izašle iz njegove radionice („Ko to tamo peva“, „Balkanski špijun“, „Tri karte za Holivud“, „Život je lep“, „Tesna koža“, „Vruć vetar“, „Bolji život“...).

Objavio je 33 LP ploče, 3 knjige i više od 35 naučnih radova, eseja i studija; bio je pasionirani kulinar, ali i ljubitelj boksa; zalagao se za zaštitu autorskih prava i bio sekretar Saveza kompozitora Jugoslavije... Dobitnik je mnogih nagrada , među kojima se posebno ističe „Johan Štraus“, najveće nemačko priznanje u oblasti muzike.

Voki je voleo džez i eksploatisao ga u svojim delima, ali je do njegovog muzičkog „sudara“ sa Nadom Knežević došlo samo jednom, i to u TV seriji „Naše priredbe“ (1973). Pored ostalih pevača (Džimi Stanić, Dubravka Nešović, Kićo Slabinac, Anica Zubović, Tozovac, Lepa Lukić...), i Nada je izvela jednu efektnu kompoziciju pod imenom „Kad dođu svinje“, u epizodi „Evropa 1940“. Čini se da je to najneobičnija pesma u njenoj diskografskoj karijeri, jer na vrlo grub i nedvosmislen način dočarava svu predratnu neizvesnost, strah i ludilo... Takođe, i o interpretaciji se može reći da odudara od standardne, jer je bilo neophodno pojačati dinamiku do maksimuma i pomoću glasa oživeti dramatiku jednog suludog vremena... Cilj je, zacelo, ostvaren i pred nama je zadivljujuće snažna (ali i potresna) tvorevina.

Pesma je objavljena na kompilacijskoj LP ploči „Naše priredbe 1900 – 1950.“, u izdanju PGP – RTB – a.


Нема коментара:

Постави коментар