15. 8. 2010.

SPAIN



Spain“ ili „I can recall“ je jedna od najpoznatijih kompozicija jazz pijaniste, klavijaturiste, bubnjara i kompozitora Čika Korije (Chick Corea), nastala 1971. godine, a prvi put objavljena godinu dana kasnije, na albumu „Lights as a feather“. Nominovana je za Grammy nagradu u dve kategorije: najbolji instrumentalni aranžman i najbolje grupno jazz izvođenje, a tokom narednih godina je više puta obrađivana, pa se danas smatra modernim jazz standardom i deo je koncertnog repertoara mnogih jazz umetnika. Korija je 2001. napokon dobio Grammy za najbolji instrumentalni aranžman verzije „Spain for Sextet and Orchestra“.

Čik Korija (Armando Anthony Chick Corea) je rođen 1941. godine u Masačusetsu, ali je špansko – sicilijanskog porekla. Od malena je bio upućen na jazz, budući da je njegov otac bio jazz trubač u bostonskom Diksilend bendu, a profesionalnu karijeru je započeo šezdesetih godina prošlog veka radeći sa nekim od najvećih imena jazz muzike tog vremena (Blue Mitchell, Roy Haynes, Stan Getz). Kasnih šezdesetih je započeo saradnju sa avangardistima i često eksperimentisao sa električnim instrumentima, a posle iskustva sa Majlsom Dejvisom (Miles Davis) odlučuje da se osamostali. Najpre je sa Dejvom Holandom (Dave Holland) formirao free jazz grupu kratkog daha Circle, a 1971. pravi krucijalan zaokret, napuštajući avangardu i posvećujući se jazz fusion stilu, koji je sadržao latino elemente. Grupu Return to Forever su, pored Korije za Fender Rhodes električnim klavirom, činili: Airto Moreira – bubnjevi, Flora Purim – vokal i udaraljke, Stanley Clarke – bas i Joe Farrell – flauta i soprano – saksofon. Tokom narednih godina postava benda se promenila, pošto je direktiva pomerena prema rok elementima, a ulogu vokala je, malo pre raspada grupe, preuzela Korijina supruga Gejl Moren (Gayle Moran) . 1977. Korija se okrenuo solo projektima i tokom osamdesetih i devedesetih je nastavio svoju koncertnu aktivnost, radeći sa najeminentnijim muzičarima širom sveta (što je uredno zabeleženo na pločama). U poslednjih desetak godina se naročito zainteresovao za savremenu klasičnu muziku, ali nije zapostavio ni jazz fusion... Dobitnik je više nagrada za najbolje instrumentalno ostvarenje.

„Spain“ se često vezuje za ime američkog pevača, sedmostrukog dobitnika Grammy nagrade, jedinog u istoriji kome je pošlo za rukom da bude nagrađen u tri različite kategorije (jazz, pop & R&B). Njegovo ime je Al Jarreau (1940 - ), a pesma po kojoj ga zna čitav svet je premijeru imala na albumu „This time“ iz 1980.

Nada Knežević je, pak, na jednom od svojih nastupa na Newport Jazz Festival – u (u pratnji zagrebačkog Big Benda pod upravom Miljenka Prohaske) delila veče sa Korijom. Podsetimo se šta je o tome rekla za list „Blic“ pre par godina: „Trebalo je da sa Čikom Korijom nastupimo Miljenko Prohaska i ja, zajedno sa orkestrom Radiotelevizije Zagreb. Iako sam na binu izašla bez prethodne probe, Čik Korija je nakon koncerta govorio: “Ko ovo peva, ko pravi ovaj lom?!” Pozvao me je tada da mu se pridružim kao stalna pevačica na njegovim nastupima...“.

Nije poznato iz kog razloga nije prihvatila njegov poziv, ali je sigurno da bi milioni ljudi širom planete jednako dobro znali refren “ I can remember the rain in december, the leaves of brown on the ground...” i da je Nada bila prvi izvođač...

Sredinom devedesetih je u emisiji trećeg kanala “Zašto da ne”, u pratnji grupe “Mama Co co”, maestralno otpevala Korijin hit, a posredstvom nekoga ko je sačuvao taj video zapis – You Tube nam je omogućio da to opet čujemo. Verzija pesme snimljena u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu je objavljena na trostrukom CD – u.


Chick Corea (Electric Band live in Montreux):

Al Jarreau (Live Under The Sky '90):

Nada Knežević & Mama Co Co:

Нема коментара:

Постави коментар