26. 11. 2013.

OVA NOĆ (ESTA NOCHE NO)

Prvi put postavljeno 06. 06. 2010. godine.


Postoji određeni broj kompozicija iz ranih šezdesetih koje su samo nakratko bile popularne, doživele svoje jugoslovenske verzije, a onda zaboravljene. Mnogima od njih nije teško ući u trag, pošto su uredno i precizno potpisane na pločama naših izvođača, i čak se i na mreži, uz malo truda, može doći do originala. Međutim, ponekad se originalni nazivi pesama (ali i imena autora) na omotima ploča ispod naslova domaćih verzija ne podudaraju sa realnim stanjem stvari, zahvaljujući previdima slovoslagača. Tako je i par kompozicija u izvedbi Nade Knežević pogrešno potpisano na zvaničnim izdanjima. Neke od njih su već predstavljene u „Paralelama“, neke su još uvek pod znakom pitanja, a danas je pred nama original numere A2 sa EP – a „Amor“.

Nije izvesno da li je domaće verzije svetskih hitova iz tog vremena ispravnije zvati prepevima ili obradama, s obzirom na to da su nastajale gotovo istovremeno sa originalima. Naime, domaća diskografska kuća bi otkupila autorska prava posle prvih indicija da će nova belosvetska pesma postati hit, u rekordnom roku bi bio sklepan tekst na našem jeziku, napravljen prigodan aranžman i odabran adekvatan (obavezno aktuelan) domaći izvođač, a često i više njih. Najveći svetski hitovi toga doba uglavnom imaju po dve domaće verzije, što je, uostalom, slučaj i sa originalima.

Originalom se, dakle, obično smatra prva verzija, koja je stekla široku popularnost (što je uslov za obradu) i koja najčešće potiče iz zemlje samog kompozitora, mada to nije pravilo. Tako je, recimo, tokom šezdesetih veliki broj italijanskih i latino - američkih kompozicija dospevao na vrhove svetskih top - lista tek posle lansiranja verzija na engleskom jeziku (budući da su Britanija i Amerika preuzimale primat u muzičkoj industriji), a originali su često potiskivani u drugi plan.


Nije poznato da li je melodija „Esta noite não” tj. „Esta noche no“ postigla veći uspeh izvan Južne Amerike, ali su je šezdesetih izvodile najpopularnije latino - američke pevačice: Brazilka Anhela Marija (1929 - ) i Portorikanka Karmita Himenes (1944 – 2003). Autori kompozicije su Italijani Đankarlo M. Longo Fančuli.

Domaća verzija pod nazivom „Ova noć“ (okrnjeno potpisana kao „Esta noche“), koju su prilagodili S. Radojičić i A. Korać, generalno ne pravi veliki otklon od brazilske „Esta noite não” iz ’64 , sem kada se radi o izboru instrumenata (npr. žice su zamenjene dobošem). Međutim, čini se da je originalna atmosfera pesme počivala baš na tim promenjenim elementima, pa „Ova noć“ tek nagoveštava zamisao kompozitora, i finalni produkt samo zahvaljujući vokalu nekako doseže nivo uzora.

Pesma, inače, (za razliku od ostalih sa EP – a „Amor“) nije uvrštena na trostruki CD Nade Knežević.

Angela Maria - Esta noite não:
Carmita Jiménez - Esta noche no:

Nada Knežević - Ova noć:


Нема коментара:

Постави коментар