25. 11. 2013.

PATA PATA


Prvi put postavljeno 14. 03. 2010. godine.


Mirijam Makeba

PATA PATA je najveći hit južnoafričke pevačice i borca za ljudska prava, Mirijam Makeba (1932 – 2008), poznate kao Mama Afrika. "Pata pata" je ime živog južnoafričkog plesa, a slobodno prevedeno sa Xhosa jezika, znači “dodir po dodir”.

Mirijam je pesmu napisala još 1957. godine, dok je živela u Johanesburgu. Međutim, PATA PATA je postala hit tek deset godina kasnije, kada je objavljena u SAD. Mirijam se je čitavog života, sa raznih krajeva sveta, borila za prava potlačenih sunarodnika u Južnoafričkoj Republici svojom muzikom, pa je i svoje najveće hitove pevala na pomenutom Xhosa jeziku .

Njena interpretacija sadrži mešavinu džeza i južnoafričkog tradicionala, a kuriozitet je sledeći podatak: poslednja pesma koju je otpevala bila je baš PATA PATA. Naime, na koncertu održanom u znak protesta protiv mafijaške organizacije Kamora, 2008. u Italiji, Mirijam je doživela srčani udar neposredno po izvedbi svog hita...

Nada Knežević

Elem, Nada Knežević je ovoj neobičnoj pesmi “ukinula” južnoafričke vokalne elemente, približavajući je našem mentalitetu. Njena verzija, na kojoj su radili Zvonimir Skerl (aranžman) i Radoslav Graić (tekst), zadržava jaku vezu sa originalom, ali bez zvučnih efekata koji bi asocirali plemenski ritual. 

Pesma je objavljena na istoimenom EP – u iz 1968.

Miriam Makeba:


Radmila Karaklajić:


Nada Knežević:



Нема коментара:

Постави коментар