8. 2. 2011.

KUP EVROPE '71


FESTIVAL ANONIMNIH

"Ilustrovana Politika"

piše: Žika Milutinović






U pravoj poplavi raznoraznih festivala, ovo je samo jedna od mnogih internacionalnih priredbi. I to verovatno jedna od najlošijih. Prošle godine su u Bernu Tereza Kesovija, Ljupka Dimitrovska i Miro Ungar osvojili pobednički trofej, kao reprezentacija Jugoslavije. Po propozicijama, nama je zbog toga pripala čast da ove godine budemo domaćini „Kupa Evrope“. Baš im hvala. Zahvaljujući njima, pet dana smo se dosađivali, a ni troškovi nisu mali.

Šta je, zapravo, „Kup Evrope“?

Izvesni gospodin Erih Rajndl došao je na ideju (koju je, naravno, i patentirao) o takmičenju evropskih pevačkih reprezentacija. Ugledavši se na sportska, nazvao je ovo takmičenje „Kup Evrope“. Po njemu, ovo je najkvalitetniji i najspektakularniji skup evropskih „zvezda zabavne muzike“. Ove tvrdnje, naravno ničim nedokumentovane, ne koštaju ga ništa. Naprotiv. Gospodin Rajndl dobija pozamašnu svotu za svoju ideju. No, nije on jedini koji o „Kupu Evrope“ ima lepo mišljenje, ali i vrlo lepu korist. Raznorazni članovi žirija, organizatori i još neki takođe su angažovani oko ovog posla za više nego pristojnu nadoknadu. Zato nije ni čudo što svi oni pretvaraju svoja lica u znak pitanja na svaku primedbu ili kritiku. Oni ne samo da hvale „Kup Evrope“, već „ne mogu da shvate“ one koji nemaju tako laskavo mišljenje.

Koliko će nas koštati to što smo domaćini „Kupa Evrope“ ne zna se, iako možda i nije teško ustanoviti. Suma svakako nije mala. A šta smo dobili?

Dvanaest evropskih reprezentacija (svaka po tri člana), sa retkim izuzecima, nije pružilo nikakvo zadovoljstvo malobrojnim gledaocima u sali hotela „Jugoslavija“. Ipak, treba reći da su naši izabranici Nada Knežević, Đorđe Marjanović i Kićo Slabinac bili ne najbolji u toj konkurenciji, već izvan konkurencije. Nada je za mnoge inostrane goste bila profesor – demonstrator pevanja. Ne treba zaobilaziti istinu: od 36 pevača, bar 20 nisu odmakli od pozicije amatera... Ako se svi ti, nazovimo ih pevači, poturaju kao „zvezde sutrašnjice“ ne možemo a da ne kažemo: to su zvezde koje nikada neće sijati. (...)

Нема коментара:

Постави коментар