8. 2. 2011.

ZAGREB '72


GABI, NADA I JOSIPA

"Ilustrovana Politika"
, maj 1972.

Piše: Višnja Marjanović

Veče šansona, na kojem se nije pojavio niko od onih koji su kod nas proslavili ovaj muzički rod, a koje je održano na kamernoj sceni kazališta “Komedija“, na kraju se pretvorilo u nešto nalik na južno – američko fudbalsko igralište: izlazak Đorđa Marjanovića na scenu izazvao je gromoglasno duvanje u pištaljke!

Drugo veče festivala, koje je nosilo naziv „Hitovi i pop – melodije“ ponudilo nam je i mnogo više: Duo BB, koji čine dve sestre bliznakinje, izveo je jedan svoj živopisni orijentalni trbušni ples, bivša „mis Hrvatske“ Katja Mrkotić izašla je na scenu u crvenim šalvarama i „bebi – dol“ spavaćici, a Elvira Voća se pojavila kao (bezuspešni) imitator Tereze Kesovije.

Publika je najmanje bila naklonjena pop – muzici: nijedna od melodija se nije plasirala u finale. Najlošije je prošao veoma talentovani i izuzetno traženi Kornelije Kovač. Njegova kompozicija „Starimo“, koju je pevao Tihomir Petrović dobila je samo četiri glasa.

Finale u subotu donelo je nova iznenađenja. U odsustvu naglo obolelog Ive Serdara (kažu: promuklost!), šansonu „Ljubavna tema br. 13“ recitovao je, uz tihu orkestarsku pratnju, voditelj festivala Ljubo Jelčić. Uprkos ovacijama koje su (jedine) doživele Nada Knežević i Gabi Novak, prvu nagradu publike dobila je Josipa Lisac! Čast njenom pevanju u kojem, doduše, ima nešto više grča nego ranije, ali pobednička kompozicija “Dok razmišljam o nama”, koju je napisao Karlo Metikoš, toliko je inspirisana pesmom “Never been to Spain” grupe “Three Dog Night”, da ih je nemoguće razlikovati.

Jedini pravi favorit, Nada Knežević, koja je sa pesmom “Voli me” ušla u finale sa najvećim brojem glasova, ostala je bez nagrade! Ne treba se čuditi: bilo je to samo jedno od mnogih iznenađenja! Pored Nade, svojom izvanrednom interpretacijom, a zatim i ponašanjem pred mikrofonom i elegancijom, izdvajala se samo još Gabi Novak. Ona je pevala kompoziciju Arsena DedićaSamo ljubav zna” kojoj je, po odluci žirija “Jedanaest popularnih” pripala značajna nagrada “Zlatna nota Zagreba”.

U žiriju su sedeli operska zvezda Ruža Pospiš – Baldani, Ivan Hetrih i Oliver Mlakar, glumice Ana Karić i Zdravka Krstulović, pevač Mišo Kovač, vajar Dušan Džamonja, slikar Josip Generalić, režiser Dušan Vukotić, manekenka Jasna Mihaljinec i glavni urednik “Studija” Pero Zlatar. Njihovu odluku da se ”zlatna nota” dodeli paru Dedić – Novak, publika je pozdravila burnije nego i samu vest o pobedi Josipe Lisac. Prebrojavanjem glasačkih kupona, utvrđeno je da je Gabi četvrta, a Nada tek šesta, iza ansambla “Pro arte”!

Slavljeničke razgovore je ozbiljnim tonom završila operska umetnica Ruža Pospiš – Baldani, rekavši: “Mislim da smo na ovom festivalu čuli samo tri pevača: Gabi Novak, Nadu Knežević i Josipu Lisac. O kompozicijama ne želim ništa da kažem...”


Нема коментара:

Постави коментар