17. 6. 2020.

Biser u moru plejbeka

Beogradsko proleće '83
Pop-teleks 
Radio TV revija

Prolećna prevara

Još pre završetka ovogodišnjeg festivala "Beogradsko proleće" kao da se naslućivalo da neće sve biti u redu. Organizatori su, naime, javno objavili da će, umesto takmičarske (ili ne) finalne zabavne večeri biti održana "Parada hitova"*, jer na konkurs nije pristigao dovoljan broj kvalitetnih kompozicija. Šta to znači?

Znači da je beogradski muzički festival potpuno izgubio ugled, i da za učešće na njemu nema gotovo nikakvog interesovanja. Organizator, Udruženje muzičara džeza i zabavne muzike, pribegao je komercijalnoj računici: treba ispuniti veliku dvoranu Sava Centra jednom priredbom na kojoj će biti i starih i novih pesama, ali obavezno sa poznatim i zvučnim imenima koja će privući publiku. Finale svakako nedostojno finala festivala.

Međutim, i to veče u Sava Centru, inače raskošno ukrašeno zahvaljujući naporima arhitekte Save Aćina (sve se odigravalo u ambijentu zelene trave i veštačke kiše koja je, i pored nestašice vode, besomučno padala u donjem delu scene), sa voditeljima koji su sedeli u belim pletenim naslonjačama, sa brojnim orekstrima koji su malo "radili" jer se sviralo na plejbek, i sa pevačima od kojih mnogi najavljeni nisu došli. Glavni komercijalni adut organizatora dolazio je, kao i većina pevača, iz Produkcije ploča RTB. Publiku je trebalo da privuče najava Lepe Brene, ali zvezda nove narodne pesme nije došla, a nisu došli ni takođe najavljeni: Dado Topić, Bebi Dol, grupa "Beograd", "Sedmorica mladih", Luis, Laza Ristovski, Biljana Krstić...

Onog trenutka kada se stručni žiri opredelio za soluciju "Parada hitova" umesto finalne večeri, kao da je, u stvari, i javno priznao potpuni krah ovog festivala. Krah koji se godinama najavljivao i očekivao, i koji više nikoga ne iznenađuje. 

Inače, bez obzira što je zbog nedolaska nekih važnih najavljenih gostiju sve na kraju ličilo na veliku prevaru, treba napomenuti da sam koncert "Parada hitova" u Sava Centru nije bio totalni promašaj za publiku. U moru lažnih pevanja, neskrivenih plejbekovanja i rđavih pesama, našli su se i poneki biseri poneke od pravih zvezda zbog kojih publika ipak nije otišla potpuno razočarana. To se pre svega odnosi na Nadu Knežević koja je na putu da lansira, posle duže pauze, svoj novi hit kompozitora Olivera Mandića (koji je, uzgred, bio voljan da Nadu prati na klaviru, ali mu je to zabranjeno zbog potrebe plejbeka).*

*Stiče se utisak da je nepotpisani izveštač bio odveć strog i kritičan, bar kada je reč o učesnicima. Nastupali su: Miki Jevremović ("Da sam tvoje zlato"), Senka Veletanlić ("Nasmejana"), Dragan Mijalkovski ("Oprosti, Sonja"), Lidija Palurović ("U snovima"), Bisera Veletanlić ("3. novembar"), Dragan Stojnić ("Jedan čovek i jedna žena"), Nada Knežević & Collegium musicum ("Boli, boli"), Đorđe Marjanović ("Igram svoju igru"), Gabi Novak ("Penelopa") i Tereza Kesovija ("Divlja strast").

Usput, nije poznato da li je Nada i kasnije nastupala na Beogradskom proleću. 

Snimak priredbe se može pogledati na youtube kanalu Minje Subote (OVDE).


Нема коментара:

Постави коментар