23. 6. 2020.

TV kolaž

Zahvaljujući RTS - ovoj redakciji za istoriografiju, kao i pojedincima dobre volje koji su sa starih VHS kaseta spasili raritetne video zapise, danas se može pronaći i pogledati mnogo veći broj televizijskih nastupa Nade Knežević nego u vreme kada je ovaj blog pokrenut. Tada, 2009. godine, džez pevačica na internetu skoro nije ni postojala, osim kao sporadično zapisano ime ili izvođač naivnih pesmica iz neke festivalske kolekcije s početka šezdesetih. 

Ona Nada koja je najvećem broju ljudi trajno urezana u sećanje, jedna šarmantna, korpulentna dama aristokratskog držanja sa frcoklama od zulufa, materinski blaga i  vokalno bravurozna, zapravo datira iz sedamdesetih. Novinarka Radio TV revije Višnja Marjanović, u osvrtu na Beogradsko proleće '71, zapisala je: Nada je u životnoj formi, i zaista je bilo tako: tokom te decenije je imala pregršt nezaboravnih i nenadmašnih interpretacija, ponekad gotovo fantastičnih (kao u TV seriji "Naše priredbe"). Vojkan Borisavljević je u prvom broju Džuboksa (jul 1974) pohvalio singl "Tvoja, tvoja" sa festivala Vaš šlager sezone ("Peva kao jedna šiparica, savremena devojka - to treba shvatiti kao kompliment. Ovo zvuči zbilja napadački, moderno... prvi put čujem pesmu"), mada su estradni novinari besomučno reciklirali opasku "Nada je opet dobila pesmu nedostojnu njenog talenta". Tako je, na primer, u maju 1974. godine, nakon Beogradskog proleća, Viktor Žunić u Svetu ustvrdio da je "Doneo si ljubav" izvan Nadinog renomea, i da je iz poštovanja prema njoj nepravično dodeljivati joj takve kompozicije ("To je učinjeno i ovoga puta, na našu veliku žalost"). Štaviše, u mnogim novinskim prikazima festivala pesme koje je izvodila nisu ni citirane, i eventualno su uzgred spominjane kao pesmuljci. Možda je u tom smislu mali pomak napravljen tek 1976. na Hit paradi, kada je kompozicija "Hej, šta je s vama ljudi" osvojila više simpatija, no to je ujedno bila i Nadina diskografska labudova pesma

Što se televizijskih nastupa tiče, iako su novinari neretko tvrdili da je Nada nestala i vazda najavljivali njen povratak, moglo bi se reći da je sedamdesetih bila vrlo prisutna na TV ekranima, bar ništa manje od većine kolega. Istina, 1976. godine se u jednom intervjuu požalila da  je za 20 godina snimila samo jedan celovečernji šou program (1968), no redovno je gostovala u kolažnim emisijama (već je rečeno da je među retkim TV licima koja su učestvovala u dve novogodišnje epizode serijala "Obraz uz obraz", i u još jednoj pride). Mnogo toga, naravno, nije sačuvano (od mnogih TV emisija ostali su samo oskudni podaci o datumu emitovanja, a od nekih čak ni to), a ovde možete pogledati nekoliko video snimaka otgnutih od zaborava. Kolaž sadrži: dva inserta iz dečje TV serije "Operacija 30 slova" (1972), pesmu "Prekor" iz emisije "Jedan čovek - jedna pesma/Ljubavna lirika Desanke Maksimović" (1971), deo numere "Kad dođu svinje" iz TV serije "Naše priredbe" (1973), "Mala priča" iz serijala "Evergrin" (1978) i "Seti se naše ljubavi" (iz devedesetih). 


1 коментар:

  1. Postoji i raritetan snimak prvih minuta emitovanja II programa TVB, koji je ujedno bio i početak emitovanja programa u boji.
    Emitovano za doček Nove godine, 31.12.1971
    https://youtu.be/NLquS2BewaA
    Nada se pojavljuje na 15:50

    ОдговориИзбриши