17. 2. 2010.

Jedina i neuništiva

Povodom koncerta Nade Knežević

Prekjuče, koncertom u Domu sindikata, Nada Knežević je sa svojim prijateljima obeležila 35. godišnjicu prisustva na domaćoj muzičkoj sceni. Činilo se da vreme za ovu vrsnu pevačicu stoji. Karakterističnim dubokim glasom i neiscrpnom pevačkom snagom Nada je otpevala neke svoje najveće hitove, i po ko zna koji put, zadivila publiku. Iako nije bio u pitanju solistički koncert, mora se priznati da je najveći deo publike došao upravo da čuje Nadu Knežević, kako je Mića Orlović u najavi rekao: pevačicu koja već 35 godina suvereno vlada beogradskim džez prostorom.
Kao što je i najavljeno, veče sa Nadom Knežević ulepšali su njeni dugogodišnji prijatelji i kolege: Boba Stefanović, pijanista Vladimir Vitas, „Mama Co Co“, Sedmorica mladih“ i mladi saksofonista Nenad Petrović. Kao šlag na svu tu plejadu sjajnih muzičara – predstavljene su i NADINE NADE, njih šest: Gordana Svilarević, Svetlana Slavković, Maja Klisinski, Jelena Kovačević, Maja Pajević i mladi Igor Švager, inače jedan od blizanaca Nade Knežević. Svako od njih je interpretirao neke poznate svetske hitove i dokazao da je zaista prava Nadina nada. Nada je, s druge strane, beogradskoj publici dokazala da je jedina i neuništiva.
(mart 1995. ,Politika EKSPRES)

POVRATAK PRVE DAME DŽEZA
Prošlonedeljnim koncertom “Nada Beogradu”, pred prepunim gledalištem velike dvorane Doma sindikata (karte kod tapkaroša prodavane po trostruko višoj ceni) na muzičku scenu prestonice vratila se u punom sjaju Nada Knežević, prva dama jugoslovenskog džeza. Počela je u vreme kada je džez suvereno vladao ambicijama muzički obdarenog beogradskog podmlatka – najpre na igrankama u “Božidarcu”, pedesetih, kao sasvim mlada učenica, s ogromnim talentom i entuzijazmom. Kraj prvog dela njene karijere dogodio se jedne večeri, kada se na igranci pojavila njena razredna. Jedan od retkih neuspeha u karijeri Nade Knežević bio je pokušaj da ostvari jedan od najvećih snova svih muzičara – početnika onog vremena: da postane zvanični pevač Radio Beograda. Tada se zarekla da će u istu ustanovu ući „na velika vrata“.
(Iz CD booklet - a)

Нема коментара:

Постави коментар