13. 2. 2010.

RECENZIJA POZNATIH LIČNOSTI POVODOM KONCERTA NADE KNEŽEVIĆ 15. marta 1995. godine

Sjajna muzička intuicija, bogomdani talenat, velika muzikalnost, jedinstvena lepota alta posebne boje, fascinantna punoća i raspon, nepredvidive glasovne mogućnosti, majstorski odnegovana dikcija, prirodnost i veština fraziranja: sposobnost da i najteži muzički pasaži deluju lakoćom izvođenja i duhom i dahom igre, upečatljivost i neponovljivost vokalne ekspresije, snaga autentične umetnosti, prava osećajnost koja pleni – i nepogrešiv umetnički ukus – eto, to je ono jedinstveno i ono opšte priznato što krasi umetnost Nade Knežević. Svi koji vole muziku i pevanje – bili su, ostali i danas su očarani poklonici pevanja Nade Knežević. Njenim pevanjem koje pleni, uzbuđuje, oduševljava i šarmira, publika ju je digla na vrh do koga samo retki i zaista samo odabrani stižu.
Nada Knežević je cela jedna epoha, ona je iznimna posebnost, originalna i samo svoja. I jedina.
Zato joj se divimo i želimo joj svu sreću i još mnogo uspeha.

BRANKO PLEŠA

I muzička galaksija ima svoje zvezde. Putanje su im kosmičke. U Nadinom sazvežđu mesečeve svetlosti uvek je lebdelo sedam planeta. Nada Kometa i sedam planeta kao deo soneta. „... Al’ se nebo osmehiva, al’ se reka plavi...“ (B. Radičević).
ZORAN RAKOVIĆ (7 mladih)

Nastavimo našu zajedničku tridesetpetododišnju trku sa vremenom i postojanjem, uz želju da nam cilj stalno izmiče i da to bude jedna trka bez cilja i pobednika.
VASKE (7 mladih)

Nada Knežević nosi sobom drevnu, oplemenjenu, dejstvenu silovitost plemena kome pripada. Ona tu oplemenjenu silovitost, dejstveno drevnu, nosi celom svojom pojavom, stavom, snagom, uverljivošću, prirodnošću – a iznad svega glasom. Pevanim glasom. Govornim glasom.
Izvorni džez, koji se tako tužno i bolno odvojio od svoje čiste izvornosti, u takmičenju Nade Knežević dobija iznova sebe, u svojoj korenitoj istinitosti i sjaju.
ENRIKO JOSIF

Džez, i nekad lepa zabavna muzika, pratili su moj život u kome je bilo zadovoljstvo slušati Nadu Knežević. Moje divljenje njenom umeću ponovo navire i nestrpljivo očekuje Nadin povratak, kao generacijsku suzu radosnicu.
ZORAN HRISTIĆ

Nada Knežević je svojim raskošnim darom i šarmom, zračenjem i harizmom bila prva u nas koja je prevazišla sve one moćne i slavne zvezde zapada, koje su nam bile uzori u mladosti. Ona je bila trska, a svi mi kiša.
BOŽIDAR ŠUJICA

Postoje stvari koje ni najveći zlobnik ne može osporiti večerašnjem jubilarcu. To su raskošni talenat, izvanredna muzikalnost i sjajne glasovne mogućnosti. U njenoj radnoj knjižici piše 35 godina radnog staža. Tačno toliko vremena sarađujem sa Nadom. I večeras ću biti u „prvim borbenim redovima“. Predvodiću saksofonsku sekciju džez orkestra RTB –a.
Djuk Elington je jedamput rekao: „It don’ t mean a King, if it ain’ t got that Swing“.
I sa Nadom ćemo večeras svingovati. U to sam potpuno siguran.

MILIVOJ MIĆA MARKOVIĆ

U vremenima koja smo zvali teškim – posle Drugog svetskog rata – kada se kod nas iz prirodnih prilično naivno sviralo i pevalo, bukvalno nam je pala s neba Nada Knežević, kao da nije rođena ovde već nam je došla u goste pravo iz postojbine dve zimzelene muzičke vrste – bluza i džeza.
Njene suptilne, složene interpretacije i impresivni glas bili su njeni darovi odozgo koji su omogućili našoj publici da preskoči decenije i čuje nivo zvuka kakav će se moći čuti kod nas možda mnogo kasnije.
Lično sam osećao njene nastupe kao posebni doživljaj, u očekivanju iznenađenja sa pitanjem – i izvesnošću u sebi – pred najavu svake pesme: šta će Nada nešto novo i nešto njeno da smisli kod ove u svetu poznate kompozicije?
Njena pojava na sceni bila je i ostala garancija punog uspeha priredbe.
Osvajala je ležernošću i kvalitetom izvođenja.
Ime Nade Knežević nalazi se među onima koja će biti zapisana zlatnim slovima u istoriji naše muzike.

SVETOZAR GLIGORIĆ

(Iz CD booklet - a)

Нема коментара:

Постави коментар